Kulttuuri

 

Taalintehtaan omaleimainen tunnelma houkuttelee kulttuurin tekijöitä ja kokijoita käymään, ihastumaan ja jäämään. Ruukkimiljöö on näyttämönä usealle monipuoliselle kulttuuritapahtumalle kuten Baltic Jazz ja Festival Norpas. Koko saarella asuu myös paljon taiteilijoita ja käsityöläisiä, jotka ovat avanneet ovensa vierailijoille. Taalintehtaalla Ceraconin keramiikkapaja ja vanhan Takkirautavalimon Glashyttan esittelevät tuotteitaan ja työtään.

Paras tapa tutustua kylän historiaan ja rakennuskulttuuriin on aloittaa Taalintehtaan Ruukinmuseosta ja lähteä opastetulle Ruukinkävelylle heinäkuussa päivittäin klo 18, lisätietoa www.bruksmuseum.fi. Taalintehtaan rakennuksia on helppo ihailla myös omatoimisesti, sillä kylän kiertää mukavasti kävellen.

Taalintehtaan Ruukinmuseo on myös osa Sagalundin lastenkulttuurikeskusta ja museon tiloista löytyykin hauskaa tekemistä myös lapsille. Lisäksi Ruukinmuseo järjestää lapsille ympäri vuoden useita tapahtumia kuten esimerkiksi kesällä aikamatkoja.

Taalintehtaalta löytyy kirjasto ja tunnelmallinen elokuvateatteri Bio Pony, jossa järjestetään monipuolista kulttuuriohjelmaa ympäri vuoden. Kunnan virastotalolta löytyy pienimuotoinen galleria. Kansantalolla toimii pitkän linjan harrastajateatteri Bruksteatern ja samoissa tiloissa nähdään useamman kerran vuodessa myös kiertäviä teatteriesityksiä.

Pyöräilymatkan päässä Taalintehtaalta löytyy upea Söderlångvikin kartano, joka oli Amos Andersonin kesäkoti. Kartano on kiehtova kokonaisuus historiaa, taidetta ja luontoa. Söderlångvikin päärakennuksessa on vuodesta 1965 toiminut taide- ja henkilöhistoriallinen museo. Pysyvän näyttelyn lisäksi kartanon eri tiloissa on useita vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Kartanon puutarhassa ja tiloissa järjestetään myös paljon tapahtumia, työpajoja ja konsertteja.