Opastetut kierrokset & luonto

Ruukinkävely

Taalintehtaan Ruukinmuseo tarjoaa heinäkuussa opastettuja kävelykierroksia päivittäin klo 18. Lähtö museolta. Lisätietoja www.bruksmuseum.fi 

Ryhmille opastuksia tarjoavat

Salon oppaat – Kemiönsaari https://www.visitkimitoon.fi/fi/nae-ja-koe/nahtavyydet/opastukset/255-salon-oppaat-kemionsaari

Kemiönsaaren oppaat https://www.visitkimitoon.fi/fi/nae-ja-koe/nahtavyydet/opastukset/67-kemioensaaren-oppaat

Nature effect – luonto-opastuksia mm. Öröllä ja pyöräilyretkiä Saaristomeren kansallispuistossa ja muualla Kemiönsaarella.

Saaristohetki – Saaristohetken ammattitaitoisten oppaiden kanssa pääset sukeltamaan Saaristomeren luontoon pintaa syvemmälle

Taalintehtaan luonto- ja kulttuuripolut

Eripituiset luonto- ja kulttuuripolut lähtevät aivan Taalintehtaan sydämestä, vanhalta Masuunilta. Lataa polkuesite (PDF, 1,63 MB).

Masuunilammen luontopolku 0,8 km

Luontopolku johdattaa vanhalta masuunilta Masuunilammen rantalehtoon, Pienen Masuunijärven soistuneelle rannalle sekä karummille kalliomänniköille ja -kedoille. Matkan varrella on kymmenen luontopolkutaulua, joihin voit tutustua tarinakartan avulla tai paikan päällä.

Lasten puuharetki 0,8 km

Masuunilammen luontopolun rinnalla kulkee Lastenpuuharetki. Luontopolkua varten voit lainata Taalintehtaan kirjastosta tai Wahlstenin tavaratalostamaksutta repun, jossa on välineet kahdelle luonnontutkijalle. Ikäsuositus puuharetkelle on 6-8 vuotta.

Lilla Masugnsträsketin luontopolku 1,8 km

Polku kulkee erämaisen Lilla Masugnsträsketin rantaa pitkin. Polulle osuu myös pitkospuita, sillä järven länsiosassa on pieni suosaareke. Kannattaa olla tarkkana, sillä rahkasammalen seasta voi syksyisin löytää karpaloita. Ylös kalliolle kivutessa avautuu ihastuttava näköala tummavetiselle järvelle. Polku on usein kuljettavissa myös lumisena aikana, sillä sitä käytetään ahkerasti kyläläisten toimesta.

Senatsbergetin hyvinvointipolku 6,4 km

Matkan varrelta löydät luonnon hyvinvointivaikutuksista kertovia tauluja. Senatsbergetin päältä löytyy laavu tulentekopaikkoineen sekä näköalatorni. Voit tutustua luontopolkutauluihin myös tarinakarttana.

Kokoperheen puuhapolku

Mobiilisti toteutettu tarinakarttaohjaaerilaisten kesä-ja talviaktiviteettien pariin Taalintehtaalla. Tutustu mobiilireittiin.

Ruukinkävely 3,5 km

Ruukinkävely johdattaa kulkijan tutustumaan Taalintehtaan kulttuuriympäristöön, kylän mielenkiintoiseen historiaan, mutta myös nykypäivään. Reitti on toteutettu osin mobiilisti sähköisenä tarinakarttana, mutta kylältä löytyy myös opastauluja.

Kulttuuripolkaisu Dragsfjärdenin järven ympäri 23 km

Pyöräile kierros kolmen kauniin ja kiehtovan kulttuuriympäristön kautta. Koe merenrannan ruukkikylän rautaromantiikkaa, Söderlångvikin komea kartanomiljöö puutarhoineen sekä Dragsfjärdin kirkonkylä kapealla meren ja järven välisellä harjukannaksella. Tutustu reittiin.

Lähialueen muut reitit

Pyöräilymatkan päässä Taalintehtaalta Söderlångvikin kartanolla löytyy Mona-polku 1,7 km, Leppäkerttupolku sekä reitti laavulle. Lue lisää reiteistä.

Pienen vene- tai yhteysalusmatkan päässä Biskopsön saarella löytyy Biskopsön luontopolku, 5 km.

Taalintehtaan luonto

Taalintehdas on portti Saaristomeren kansallispuistoon. Omalla veneellä, yhteysaluksella, meloen ja pyöräillen saavutat Suomen upeimman saariston. Taalintehdas palveluineen on mukava tukikohta pienille päiväretkille tai pidemmillekin seikkailuille lähiympäristön metsiin, saariin ja rannoille.

Merimelonnan lisäksi Taalintehtaalla voit kokeilla leppoisaa kanoottimelontaa Isolla Masuunijärvellä vuokraamalla kanootin Wahlstenin tavaratalosta. https://www.visitkimitoon.fi/fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/merella-tai-jarvilla/232-melonta-taalintehdas

Pieneltä Masuunijärveltä löytyy hieno kallioinen uimapaikka. Meren rannassa Folkhälsan huolehtii hiekkarannasta, sieltä löytyvät uimakopit, ulkokäymälä ja leikkipaikka.

Talvella puolestaan Taalintehtaan järvet ja kylän edustan meri tarjoavat loistavan mahdollisuuden retkiluisteluun ja hiihtämiseen. Urheilukentältä lähtee lisäksi valaistu hiihtolatu.

Saaristo on paras paikka seurata lintujen elämää ympäri vuoden. Taalintehtaalta käsin teet linturetket saaristoon sekä esimerkiksi Björkbodan pelloille.