Info

 

Sydvästra Finland, Kimitoön och Dalsbruk – Dalsbruk är en ort med cirka 1 700 invånare året om. Fram till år 2009 fanns det på Kimitoön tre kommunen och Dalsbruk fungerade då som centrum för föredetta Dragsfjärds kommun.

År 1686 byggdes den första Masugnen i Dalsbruk  och fram till år 2012 hade byn en egen järnfabrik. Det är framförallt industrialiseringen och järnverket som har påverkat Dalsbruks utformning.

Museiverket har utsett Dalsbruks historiska industriområde till en nationellt signifikant kulturmiljö. En del av brukets gamla byggnader har restaurerats i början av 2000-talet. Kännetecknande för de gamla bruksbyggnader är att de delvis eller helt är byggda av slaggsten. De äldsta bostadshusen i Dalsbruk är byggda på 1700-talet.

Ett hav av möjligheter

Saltstänk och öppna landskap eller tysta skogar och trolska träsk – byns läge mellan havet och två insjöar ger dig en uppsjö av olika friluftsalternativ och möjliggör många minnesvärda utflykter. Våra natur- och kulturstigar visar vägen. Klättrar du upp i utkikstornet på Senatsberget belönas du med vida vyer över skärgården och sikt ända till Hangö. Via bruksvandringar är det möjligt att bekanta sig med hus som Råttfällan, Hundkojan och Kärringlängtan. Från Vietnam når du Hollywood till fots och därifrån kan du ännu vandra vidare till Honolulu, Sibirien och Yokohama. Lokalt, men ack så globalt!

Brukskryssningar tar dig till öarna runtomkring och med Dalsbruk som bas är hela Skärgårdshavet med alla sina spännande utflyktsmål lättillgängligt. Gästhamnen erbjuder bryggplatser för både kortare och längre tid, och med sin tillgång till bl.a. båtservice, vinterförvaring, uthyrning och möjligheter att fylla på förråden är Dalsbruk verkligen en oas för båtfolket.

En annan typ av blått hav som breder ut sig i Dalsbruk är den sällsynta skönheten blåeld, som blommar under sommarmånaderna och skapar en viktig livsmiljö för fyra mycket ovanliga fjärilsarter. Bruksparken är en plats för både lek och rekreation. Tillsammans med trädgården vid den vita villan bildar parken ett verkligt arboretum med sina många olika trädarter, som växlar från lummig grönska och svalkande skugga då sommaren är som intensivast till ett färgsprakande farväl till säsongen då tempot igen lugnar ner sig.

Säsongernas symfoni

Även om takten avtar efter sommarsäsongen innebär det inte att byn skulle ligga i dvala under vinterhalvåret. Visst förknippar man kanske ofta Dalsbruk med sommar och solvarma bergsklippor vid havet, ljumma vindar, fantastiska soluppgångar och solnedgångar och vågskvalp vid stranden, men det lönar sig att uppleva skärgården även under andra årstider. Tänk dig vårens hisnande skönhet med påtaglig, spirande grönska, porlande bäckar, och solens första värmande strålar, eller stormvindarnas jämmer under hösten. Bevittna havets många skepnader – från storm till stiltje till en skrud av is. Hitta stillhet och ro i tysta, natursköna vinterlandskap, njut av den oändliga tystnaden under en klar stjärnhimmel eller ta för dig av andra naturupplevelser utomhus. Rätt utrustad kan du njuta av området året runt och ta del av skärgårdens spännande skiftningar.

Ett mytomspunnet mecka

Dalsbruk har lockat besökare från när och fjärran genom tiderna och knutpunkten för många är det ständigt populära onsdagstorget som blivit en institution i sig. I Dalsbruk träffas man på torget även på lördagar och ibland också på sommarens måndagskvällar. I början av 1900-talet fylldes torget av soldater från den kejserliga ryska flottans flygvapen i Söderlångvik. I parken finns besöket av tsarparet förevigat i form av ett utedass i nyrenässansstil som byggdes för kejsarinnan Maria Fjodorovna. Festivalerna Baltic Jazz och Norpas hämtar både inhemska och internationella artister till byn och under sommaren 2020 vistades de rikskända flasknosdelfinerna utanför Dalsbruk. Många besökare kommer igen, medan andra går igen – såsom byns eget spöke Svarta Damen, som fortfarande sägs husera i bruksvillan. Strandmagasinen kunde mycket väl vara ritade av Engel och vädret kan förutspås både via en björk och en sten. Är detta verklighet eller drar vi en vals? Det brukar var och en avgöra själv.

Brukskonst och konstverk

Mången konstnär har valt att bosätta sig just i Dalsbruk och här tillverkas bl.a. brukskonst och konstföremål i glas och keramik. Flera samhällskonstverk smyckar Dalsbruk och kreativiteten frodas verkligen i byn, som sin storlek till trots har ett mycket rikt kulturliv och flera stora publikevenemang att locka med. Jazzen ljuder i juli, i augusti fascineras besökare av mångkonstnärliga föreställningar och i september förvandlas Dalsbruk till en medeltida skärgårdsmarknad med tornerspel och riddare. Människor förenas via byns aktiva föreningsliv och året förgylls ytterligare av större och mindre evenemang ordnade av bland annat byalaget.

Dalsbruk klassas som en byggd kulturmiljö av riksintresse av Museiverket och mycket grundar sig på det material som byggnader i byn uppförts i. Dalsbruk kan briljera med Finlands enda kyrka byggd av slaggsten, som dessutom tävlade om titeln “Finlands vackraste hem” för några år sedan. Vid stranden står kolugnarna uppförda i samma material och många av byns hus står på en grund av denna artificiella byggsten, som tillverkats med slagg från järnframställningen. Tänk att en avfallsprodukt kan glänsa som de vackraste ädelstenar i grått, grönt och blått och samtidigt fungera som byggnadsmaterial och smycke! Slaggsten är ett konstverk som inte längre framställs och ett kulturarv värt att vårda.

Till din trogna tjänst – året runt

Om inte allt detta skulle vara tillräckligt så hittar man också allt från Alko och apotek till öns bästa betjäning i Dalsbruk. Byn är vaken under årets alla årstider. Även om alla servicepunkter inte håller öppet under vinterhalvåret är serviceutbudet tillräckligt ändå.

Med färska ingredienser från havet, berömda pizzor, ett mäktigt utbud av burgare och mycket annat gott ser byns bistron till att ingen går hungrig. De som söker logi gläds säkert över att det är lika nära till havet som till centrum och att det även erbjuds mer äventyrliga sätt att övernatta. Med talko-, företagaranda och många järn i elden ser byns befolkning tillsammans till att Dalsbruk utvecklas med tiden, i tiden, utan att förlora fotfästet i det förflutna. Dalsbruk är fortfarande ett verk under arbete eller kanske i själva verket en saga utan slut.

Visste du detta?

 1. Dalsbruk finns belägen på Finlands största kustö Kimitoön
 2. Dalsbruk var i tiderna Finlands största järnbruk och hade både den första och sist aktiva Siemens-Martin-ugnen i landet. Här finns fortfarande Finlands äldsta bevarade bruksgård.
 3. Som mest sysselsatte Dalsbruks järnverk omkring 1200 personer på 1970-talet
 4. Genom byn gick tidigare en järnvägsräls och vattenkanal, som skilde Valsverksholmen från fastlandet. Bron som förenade dessa kallades Holmbron.
 5. Efter vinter- och fortsättningskriget gick Dalsbruks produktion i huvudsak som krigsskadestånd till Sovjetunionen
 6. Från Bergön utanför Dalsbruk har man skickat gatstenar till Stockholm, Wien, Amsterdam och Paris
 7. Den lokala biografen Bio Pony i ett av de Ramsayska strandmagasinen fungerade tidigare som stall
 8. Dalsbruk valdes till Årets by i Egentliga Finland 2016
 9. Tack vare brukshumorn har husen i Dalsbruk fått spännande och roliga namn. Hollywood-husen beboddes av yngre familjer med unga, vackra fruar som från Hollywood. Marmorpalatset byggt av slaggsten glittrade som marmor i månsken. I Hundkojan bodde tjänstemän som alltid skällde på arbetarna. Gå på bruksvandringar eller läs boken ”Från Honolulu till Sibirien: Dalsbruk i bilder” för att lära dig mer
 10. Vid tråddrageriet Dalwire tillverkades bl.a. tunn ståltråd till den grimma som håller champagnekorkar på plats. Små vinodlare i Frankrike köpte gärna tråddrageriets mjuka ståltråd eftersom den lämpar sig så bra också för kvinnohänder
 11. Svarta Damen, som sägs spöka i bruksvillan, är olycksdrabbade Charlotte af Petersén, född Hästesko (1775-1850). Efter att ha förlorat sin man och två söner levde hon i fullständig avskildhet bland möbler som målades svarta eller bekläddes med svart tyg
 12. Baltic Jazz har kallats för “Finlands enda verkliga jazzfestival” och grundades år 1987 av Magi och Kaj Kulla. Kaj har dessutom komponerat ortens egna ”Dalsbruksvalsen”
 13. Festival Norpas och ArtPark har gett upphov till flera samhällskonstverk i Dalsbruk
 14. Dalsbruk och September Open visades i 2:a säsongen av tv-programmet Egenland
 15. Bostaden i Dalsbruks kyrka tävlade i finalen av “Suomen kaunein koti” år 2018. Kyrkan var länge privatägd men år 1978 övergick den i församlingens ägo då Dragsfjärds församling köpte kyrkan för 1 mark
 16. Silversmycken med slaggsten som dekoration med design av Leif Ström tillverkas av OwnDesign / Henna Renfors och finns till salu på olika ställen på ön
 17. Inför julsäsongen får torget en maffig julgran och centrum dekoreras och lyses upp av 1,5 km ljusslingor tack vare byalaget. Lions julgran på Hotellberget tänds på Luciadagen.