Hej alla fågelvänner!
Nu har fåglarna kommit in i sin mest hektiska fas i sin levnadsbana då häckningen är i full gång. Många arter har redan sina ungar ute i naturen, andra håller på att mata ungarna i bona och några ruvar ännu, kanske redan på sin andra kull.
Koltrasten sjunger på nytt efter att ha setts samla mat i näbben under en tid redan till den första kullen. Du kan läsa mera om situationen på Bird Lifes hemsida från den här länken.


Jag kan med glädje berätta att vi har ett fiskgjusepar som igen försöker häcka uppe i det yttersta strålkastartornet på fabriksudden! Boet byggdes redan i fjol men på grund av störningar avbröts häckningen i ett tidigt skede då. Nu ser det ut som om paret skulle acceptera en hel del störningar från lastning och lossning av fartygen i hamnen men den stora timmerhögen som nu byggs upp där kan ändå bli för mycket till slut. Men man kan med en litet bättre kikare från den nya vågdämparen se då den ena fågeln ligger och ruvar på äggen i det mäktiga boet.
Du kan om du vill se en bo-kamera från ett fiskgjusebo på här.
En fördröjd nyhet kan jag berätta beträffande Yttre Sirkholmen utanför Östra Dalsbruk: Där var för två år sedan en lyckad havsörnshäckning men nu har det misslyckats i två år efter varandra. Troligen har örnparet nu övergett den holmen och flyttat någon annanstans. Liksom örnparet i Helsingfors vid Gammelstadsviken, som du kanske läst om i dagstidningarna? Också där har örnarna övergett boet och flyttat längre ut i skärgården.
Via estniska länk kan du följa med olika bo-kameror vid estniska fågelbon. Intressant!
Här i Dalsbruk har vi haft rikligt med olika gässarter, först anlände de vitkindade gässen till Strandvägen vid Brandbryggan. Sen kom grågässen till Yttre Sirkholmen och samtidigt hade vi en flock på ca ett dussin kanadagäss, vår största gåsart. Också runt Sirkholmarna.
Nu har vi sett 4 grågåspar med sammanlagt 13 ungar vandra omkring på den långa piren i Östra Dalsbruk. Också de vitkindade gässen har fått ungar och där kunde jag notera en intressant händelse. Då jag fotade de nya ungarna märkte jag att en av dem såg betydligt mörkare ut än sina ”syskon”. Och efter litet bläddrande i böcker kom jag till att det var en ejderunge som hade adopterats av vitkindade föräldrar! I fjol hände något liknande men då var det två grågåsungar som adopterats på samma sätt.


För några veckor sedan hade vi en stor raritet i Finhova nära Björkboda. Det var Finlands första vitstrupiga näktergalsom uppenbarade sej på en gårdsplan och kunde fotograferas under de 10 minuter den uppehöll sej där. Nu har den också observerats uppe i Korsholm nära Vasa. Kanske samma exemplar, vilket man inte kan vara säker på.

I Lilla Masugnsträsket har vi igen i år haft nöjet att se sångsvansfamiljen med 4 ungar. Det är nu fjärde året som de kommer hit efter att ha häckat antagligen i norra delen av Stora Masugnsträsket, det sk Ansvedjaträsket. För tillfället har de igen förflyttat sej någon annanstans, dom kan vandra flera kilometer då ungarna inte ännu kan flyga. Men kanske de kommer igen? Så gjorde de i varje fall i fjol. Efter att ha vandrat ner till saltsjön och vistats där några dagar så dök dom upp en morgon igen vandrande längs uppfarten till våningshusen i Öljan, upp förbi vår balkong. Gissa om dom blev filmade!
Nu börjar också tiden vara inne för att höra de nattliga sångarna: Näktergal, Kärrsångare, Busksångare och Gräshoppsångare för att nämna de arter som omnämns i ÅU:s artikel om Hans G Hästbackas nattliga exkursion runt Aura å. Fanns i Åbo Underrättelser, den 8.6.2021.


Naturen är alltså nu full av fågel- och andra nyfödda ungar så det gäller att hålla katten och hunden kopplade! Men njut framför allt av den otroliga fågelsången och den rikliga blomsterprakten!Jag återkommer mot sensommaren med nya betraktelser om fåglar och natur
Kaj Genberg