Fågelplatser i och runt Dalsbruk.
I Dalsbruk med omgivning kan man få ett mångsidigt utbud av fåglar året runt. Främst handlar det om sjöfåglar längs den långa strandlinjen som går från öster till väster genom centrum av samhället och vägarna går nästan hela tiden i närheten av stränderna. Dessutom ger buskar och häckar ett gott skydd för småfåglar mot rovfåglar som ofta patrullerar genom samhället. De närliggande skogarna ger också sitt bidrag till en mångskiftande artrikedom på fågelbrädet under vinterhalvåret.
Jag har sammanställt en karta med mina favoritplatser där jag ofta stannar och spanar med kikare och kamera efter antingen de vanliga förväntade fåglarna eller i bästa fall någon ny art som dyker upp. Det goda med fågelskådning är att det passar alla åldrar och sen finns hela tiden hoppet om att man kan se något nytt. Men inte heller de gamla trogna gästerna gör en besviken.
Nu under den gångna hösten och början av vintern har vi haft turen att kunna följa med en överraskande stor flock gråhägrar som inte flyttat söderut som vanligt utan stannat här i närheten av sin häckningsplats. I östra Dalsbruk finns holmarna Yttre och Inre Sirkholmen och på den inre holmen häckade omkring 50 par gråhägrar sommaren 2020. Av dem har ca 20 – 40 exemplar stannat kvar runt Tyskaholmen genast utanför fabriken. Ännu den 5.1.21 fanns 44 gråhägrar i Hasselbacken i västra Dalsbruk. Men nu har också den sista hägern, som inte orkade flytta bort, gått sitt öde till mötes och hittades död på Lusholmen.
De blåa märkena på kartorna visar lämpliga platser för fågelskådning.



Inför våren 2021 gäller det att hålla öron och ögon öppna, för flyttfåglarna kommer att anlända tidigare än vanligt i år då vintern redan tycks vara på tillbakagång. De första tranorna har redan observerats i Holland på sin väg från Portugal och Spanien till sina häckningsplatser här uppe i norr. Och de första flockarna har redan anlänt. Oftast är det de som kommer att häcka i de södra delen av landet som anländer först. Redan nu har paret vid Pappilanjärvi i Släts setts på plats.
I Björkboda såg man redan i slutet av februari de första exemplaren av sånglärkor, starar, skogsduvor och tofsvipor. Sen dess har stora mängder sångsvanar, kanadagäss, grågäss och sädgäss samlats där. Dem kan man lätt se om man stannar på parkeringsplatsen ca 500m innan Björkboda avtaget.
Jag kommer att med varierande takt skriva små notiser om händelser i fågelvärlden här på Dalsbrukssidorna. Och samtidigt vill jag ge intressanta länkar till andra mera seriösa fågelsidor på nätet. Här börjar jag med den finska versionen av den internationella Bird Life-organisationen. Och den vägen kan man sen själv söka sej ut i den vida världen och hitta allt som flyger mellan himmel och jord.
https://www.birdlife.fi/
https://www.birdlife.fi/lintutilanne-20210219/
Jag önskar er alla en riktigt intressant fågelvår med t.ex. ugglor som hoar på kvällar och nätter. En ny karta med uppgifter om var man kan höra t.ex. kattuggla eller berguv har jag redan satt ut på Kimitoöns Naturförenings hemsida och den kommer också att finnas här så småningom.
Dalsbruk den 28.3.2021
Kaj Genberg