Sommaren 2018 startade ett projekt för skapandet av kultur- och naturstigar i Dalsbruk. Inför sommarsäsongen 2019 får såväl vandringslederna som Dalsbruks centrumområde delvis fysiskt och delvis mobilt guidade rutter. Stigarna och lederna är inspirerade av byns brukshistoria, det lokala kulturlivet och den varierande naturen som omsluter byn.
Kulturhistoria och varierande natur
Dalsbruks historia har gett området en unik stämning. Det kulturhistoriska värdet har bland annat erkänts av Museiverket som utsett Dalsbruks historiska industriområde till en nationellt signifikant kulturmiljö. På byn kan man höra otaliga historier om gångna tider och den lokala humorn märks bland annat i husens speciella namn: i Dalsbruk är det ingen konst att gå från Sibirien via Honolulu till Hollywood!
I Dalsbruk är naturen nära. Byn ligger i en dal omringad av havet, skogar och insjöar. Från närheten av den gamla masugnen kan man ta sig ut i naturen längs märkta leder; längs insjöstränder genom grönskande skogar till Senatsbergets ”laavu” och utsiktstorn.
Dalsbruk erbjuder med andra ord utmärkta ingredienser för natur- och kulturstigar.
Utsikten från Senastberget. Bild: Sanna-Mari Kunttu
Stigarna ska locka besökare året om
Dalsbruks stigar är ett Leader-finansierat projekt där fem nya stigar tas fram. Majoriteten av stigarna blir klara till sommarsäsongen 2019 eller senast under sommaren. Arbetet med stigarna har gjorts av en arbetsgrupp bestående av representanter från bland annat Sagalunds museum, Dalsbruks byalag, Söderlångvik gård, Kimitoöns kommun samt företagare, invånare och fritidsboende i Dalsbruk.
Varje stig har sitt eget tema och olika användargrupper har uppmärksammats i planeringen. Fyra av stigarna går på svenska, finska och engelska, eftersom de även erbjuder intressanta upplevelser för utländska resenärer. Konstnären Pive Toivonen, som i tiden bott på Högsåra, ansvarar för illustrationerna.
Genom utvecklandet av natur- och kulturstigar stiger Dalsbruks profil både som bostadsort och resmål. Stigarna erbjuder dessutom unika upplevelser under varje årstid, och besökare uppmanas därför återvända under olika tidpunkter av året. Eftersom stigarna inte underhålls på vintern, ör det önskvärt att alla ortsbor drar sitt strå till stacken så att stigarna kan användas också under vintern.
Gamla masugnen fungerar som startpunkt för stigarna. Bild: Sanna-Mari Kunttu
Masugnsträskets naturstig
I projektet ingår förnyandet av naturstigen Dammen. Bland annat uppdateras informationen och skyltar görs om till riktiga naturstigsskyltar, dessutom framställs en elektronisk story-karta för stigen. Rutten är kortare än en kilometer, en runda som familjens minsta klara av och även den brådaste resenären hinner med. Naturstigsskyltarna berättar om naturen kring Masugnsträsket och om den lokala naturens specialdrag och växtrariteter.
Blåelden är en av Dalsbruks sällsynta växter. Bild: Panu Kunttu
Välmåendestigen
Rutten till Senatsberget får naturstigsskyltar som berättar om naturens effekter på välmående. Naturens hälsoeffekter har uppmärksammats frekvent under den senaste tiden, och den rena naturen lockar även utländska resenärer till Kimitoön. Tavlorna berättar hur friluftsliv påverkar oss konkret, och ger även tips om hälsofrämjande övningar. Den ungefär sex kilometer långa rutten lämpar sig utmärkt för att uppleva naturnärhet och naturligt välmående.
Bruksvandring
Bruksvandringen visar upp Dalsbruks fascinerande historia och nutid. Byn kommer att få fysiska informationstavlor, men en del av innehållet kommer förverkligas genom en digital ruttguide. Den digitala plattformen möjliggör även användningen av ljud- och videomaterial som en del av rutten. Den digitala guiden fungerar även bra för besökare som inte kan ta sig runt stigen, eller besökare som på förhand eller efterhand vill friska upp minnet.
De gamla kolugnarna som är byggda av slaggsten. Bild: Sanna-Mari Kunttu
Barnens ”pysselvandring”
Den till barn riktade stigen skiljer sig betydligt från de övriga stigarna. Inför äventyret får barnen låna en ryggsäck med uppgifter och forskningsutrustning för två. Ryggsäckarna kan lånas från biblioteket eller turistinformationen. Rutten är den samma som för Masungsträskets naturstig: medan barnen gör uppgifter kan föräldrarna bekanta sig med naturstigen. Uppgifterna lämpar sig bäst för barn i åldrarna 6–8 år. Pysselvandringen passar även för förskole- och skolgrupper, totalt kommer tio ryggsäckar att finnas tillgängliga. Materialen finns på svenska och finska.
Hela familjens vandring
Hela familjens stig finns endast tillgänglig i digitalt format. Kartan leder familjerna till olika sommar- och vinteraktiviteter. I Dalsbruk finns otaliga möjligheter för gemensamma äventyr!
I Dalsbruk kan man också paddla på Stora Masugnsträsket. Bild: Sanna-Mari Kunttu
Mera information om stigarna:
Sanna-Mari Kunttu, projektledare
Tel. +35840 660 9032