Guidade turer & natur

Bruksvandringar

I juli månad ordnar Bruksmuseét dagligen guidade turer med start kl.18 från Bruksmuseét!

Guidade turer för grupper

Salon oppaat – Kemiönsaari https://www.visitkimitoon.fi/fi/nae-ja-koe/nahtavyydet/opastukset/255-salon-oppaat-kemionsaari

Kemiönsaaren oppaat https://www.visitkimitoon.fi/fi/nae-ja-koe/nahtavyydet/opastukset/67-kemioensaaren-oppaat

Nature effect – guidningar och cykelturer i Skärgårdshavets nationalpark och på andra håll på Kimitoön.

Saaristohetki – med hjälp av våra professionella guider kan du fördjupa dig i skärgårdens natur

Dalsbruks Sjötrafik – I juli 2021 kör vi två olika guidade skärgårdskryssningar med start från Dalsbruk.

Naturstigar i Dalsbruk

Från centrum av Dalsbruk startar ett flertal naturstigar. Ladda ner naturstigsbroschyr (PDF, 1,63 MB).

Dammens naturstig, 0,8 km

Dammens naturstig leder från den gamla masugnen till dammens strandlund, till Lilla Masugnsträsket strandmyr och till karga bergspartier och -sluttningar. Längs stigen finns tio naturstigstavlor. Du kan ta bekanta till naturstigen också via stigens informationskarta.

Barnens pysselstig 0,8 km

Parallellt med Dammens naturstig löper Barnens pysselstig. För stigen kan du från Dalsbruks bibliotek eller varuhuset Wahlsten gratis låna en ryggsäck innehållande redskap för två naturforskare. Rekommenderad ålder är 6–8 år.

Lilla Masugnsträskets stig 1,8 km

Stigen går längs stranden till ödemarksaktiga Lilla Masugnsträsket. Längs stigen finns spångar eftersom det finns ett litet kärrområde på träskets västra sida. Man kan hitta tranbär mellan vitmossan på hösten, så det lönar sig att vara uppmärksam. När man har klättrat upp på berget öppnar sig en härlig utsikt över det mörka träsket. Man kan också gå längs stigen vintertid för den används flitigt av byborna.

Senatsbergets Må bra -stig 6,4 km

Längs stigen hittar du tavlor med information om naturens hälsofrämjande effekter. På Senatsberget finns ett vindskydd med en eldplats samt ett utkikstorn. Du kan ta bekanta till naturstigen också via stigens informationskarta.

Hela familjens aktivitetsstig

Den mobila informationskartan guidar dig genom Dalsbruks olika sommar-och vinteraktiviteter.

Bruksvandring 3,5 km

Bruksvandringen leder vandraren till att upptäcka Dalsbruks kulturmiljö, byns intressanta historia, men också byns nutid. Rutten förverkligas mobilt, med en elektronisk informationskarta, men du hittar även fysiska infpormationstavlor längs vägen.

Kulturtramp runt sjön Dragsfjärden, 23 km

Rutten bjuder på cykling genom tre vackra och intressanta kulturmiljöer. Upplev Dalsbruks bruksromantik vid havsstranden, Söderlångviks ståtliga herrgårdsmiljö med sina trädgårdar och Dragsfjärds kyrkby på det smala näset mellan hav och sjö. Du kan ta bekanta till naturstigen också via stigens informationskarta.

Andra stigar i närheten

Du kommer till Söderlångvik gård med exempelvis cykel och där finns tre olika naturstigar: Monastigen, Nyckelpigestigen och rutten till vindskydd. Läs mera om stigar.

En kort tur med båt eller förbindelsebåt till Biskopsö och du hittar en 5 km lång naturstig.

Dalsbruks natur

Dalsbruk är porten till Skärgårdshavets nationalpark. Du når Finlands vackraste skärgård med egen båt, förbindelsebåt, kanot eller cykel. Dalsbruk med all service är en ypperlig startpunkt för dagsutflykter, men också längre äventyr i näromgivningen, skogen eller skärgården.

Naturen i Dalsbruk är omväxlande med å ena sidan havet och å andra sidan skogen och insjöarna. Paddling på Stora Masugnsträsket (hyr kanot från kommunens turistinformation) är kanske något för dej som första gångerna provar på det, medan mer erfarna kanske ger sej ut på havet med kanot?

Vid Lilla Masugnsträsket finns en klippig simplats och för den som känner för att ta ett dopp i havet finns Folkhälsans sandstrand.

Vintertid erbjudar isarna på insjöarna och havet ypperliga möjligheter för skrinning och skidning. För den som inte känner för en tur på isen finns det upplysta skidspår och isbana vid idrottsplatsen.

I skärgården kan man följa med fåglarna året om och från Dalsbruk är det enkelt att göra fågelutflykter till skärgården till Björkboda fälten.